Wróć na początek strony Alt+0
Przejdź do wyszukiwarki Alt+1
Przejdź do treści głównej Alt+2
Przejdź do danych kontaktowych Alt+3
Przejdź do menu górnego Alt+4
Przejdź do menu prawego Alt+6
Przejdź do menu dolnego Alt+7
Przejdź do menu bocznego Alt+8
Przejdź do mapy serwisu Alt+9
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum
Poleć stronę

Zapraszam do obejrzenia strony „Aktualności - Świńskie rarytasy” 

Zabezpieczenie przed robotami. Przepisz co drugi znak, zaczynając od pierwszego.

Pola oznaczone * są wymagane.

Świńskie rarytasy

Aktualności

2016-01-19

Widok gospodarzy wprawia stado świń w ożywienie, pokwikują radośnie przy napełnianiu koryta.


Szczęśliwe, bo trzymane na wolnym wybiegu świnie rasy Złotnicka Pstra z gospodarstwa EwyRomana Szulców z Wysocka Małego są ich oczkiem w głowie. Gospodarze żyją z tej hodowli.
Złotnicka pstra jest niezwykle odporna na zmiany warunków pogodowych i środowiskowych. - Nic nie robią sobie z mrozu i śniegu - mówi Ewa Szulc. Prosięta, jak dzieci cieszą się z przyjścia białej zimy. Schronieniem tych świń są drewniane szałasy budowane przez Romana Szulca.
Stado w wysockim gospodarswie liczy obecnie kilkadziesiąt sztuk.
Złotnicka odradza się po latach dzięki modzie na tradycyjną żywność. Staje się powoli gwiazdą na stołach tych, którzy wiedzą, co znaczy dobre mięso.
Nazwa rasy pochodzi od Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Złotnikach k. Poznania. Jest jedyną rodzimą rasą świń objętą prowadzeniem ksiąg hodowlanych, oceną wartości użytkowej i hodowlanej oraz pełnym nadzorem hodowlanym prowadzonym przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. By prowadzić hodowlę świni złotnickiej, trzeba otrzymać akceptację uniwersytetu, który jako jedyny w Europie, a może i w świecie, dostał certyfikat uprawniający do prowadzenia ksiąg hodowlanych ras świń złotnickich.
Mięso tego gatunku dumnie zajmuje miejsce na liście polskich produktów tradycyjnych. Cechą charakterystyczną jej mięsa jest większa zawartość tłuszczu, a ten – jak mówią specjaliści – jest nośnikiem smaku i zapachu. Wieprzowina złotnicka ma więcej tłuszczu śródmięśniowego, który powoduje tzw. marmurkowatość mięsa, dzięki czemu jest ono soczyste i niezwykle smaczne.  
Sukces świni to jednak przede wszystkim sukces tych, którzy uratowali ją od zapomnienia – czyli pracowników poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego i hodowców.
- Szkoda, że popularność i jakość żywca, niestety nie idzie w parze z ceną - ubolewają Szulcowie. Liczą na to, że to się zmieni i jeszcze przyjdą dobre czasy dla małych, rodzimych hodowców.
Świnia złotnicka występuje w dwóch odmianach - pstra i biała; hodowana jest w całym kraju, ale głównie w Wielkopolsce. Mięso z tego gatunku jest smaczniejsze, niż ze świń hodowanych w wielkich chlewniach. Nadaje się do wyrobu m.in. wędlin późnodojrzewających.

Tomasz Wojtasik
Nasi sąsiedzi
PRZYGODZICE Pogoda
Przydatne linki

Dane teleadresowe

pl. Powstańców Wlkp. 2, 63-421 Przygodzice
tel.: +48 62 592 77 22
fax:  +48 62 592 70 00
e-mail: ugp@przygodzice.pl
NIP: 622-23-95-605
Regon: 250855191

Adres elektronicznej skrzynki podawczej: 

/3017052/skrytka

lub

/3017052/SkrytkaESP

 

 

Pełne dane kontaktowe

Wpłaty

ING BANK ŚLĄSKI S.A. Oddział w Ostrowie Wielkopolskim

Numer konta:
84 1050 1201 1000 0022 6097 4536

Numer konta:
88 1050 1201 1000 0024 5898 0758 – wpłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi (śmieci).

Godziny otwarcia urzędu

poniedziałek - 8:00 do 16:00

wtorek do piątku - 7:00 do 15:00

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.