Aktualności
Zajazd "Górecznik" i Restauracja "Trzcieliny" w gronie laureatów tegorocznej edycji konkursu "Mistrz Karpia".
Klikając w grafikę obejrzysz galerię zdjęć. ☟
Konkurs na potrawę z karpia i ryb słodkowodnych organizowany jest od ośmiu lat. Pilotuje go milickie Stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy w ramach obchodów tzw. Dni Karpia. W tym roku zgłoszono do niego w sumie 27 potraw serwowanych w 11 okolicznych restauracjach na ich kolacjach rybnych. Smak potraw docenili uczestnicy tych uczt i jury z branży kulinarnej.
Potrawy oceniali: Barbara Jakimowicz - Klein (znawczyni kuchni regionalnych i autorka książek o tematyce kulinarnej), Agnieszka Hajbura-Michałowska (impresariat i mecenas imprez i wydarzeń kulinarnych), Marek Łoboda (szef kuchni restauracji i nowego nietuzinkowego projektu gastronomicznego Wieża we Wrocławiu), Grzegorz Pawlik (szef kuchni w renomowanej sieci hotelowej Best Western Q Hotel Wrocław) oraz Szymon Czupkiewicz (bloger kulinarny Simon COOKs).
W kategorii na najsmaczniejszą potrawę wszystkich kolacji rybnych pierwsze miejsce zajęła Restauracja „Hubertówka” z Zamku Myśliwskiego pod Miliczem za karpia duszonego w białym winie w sosie śmietanowym, z suszonymi owocami moreli i żurawiny, ze świeżym koperkiem i tymiankiem. Drugim miejscem nagrodzono "Górecznik" z Antonina z jego karpiem w sosie migdałowym, a trzecie "Naszą Karczmę" w Miliczu i jej naleśnik grzybowy z farszem z karpia wędzonego i sorbetem śliwkowym. Wyróżnienie przyznano jeszcze "Restauracji Trzcieliny" z Przygodzic za cytrusowego karpia.
W kategorii danie główne z karpia lub innej ryby słodkowodnej zwyciężył Zajazd "Górecznik" i jego sandacz faszerowany, za nim Restauracja "Hubertówka", która przygotowała filety z karpia na świątecznej kapuście oraz Restauracja "Teo" w Cieszkowie i jej sumem z kaszą jaglaną w grzybowym sosie. I tu wyróżniono "Restaurację "Trzcieliny", która przygotowała szczupaka w sosie koperkowo-czosnkowym.
Wśród przystawek z karpia lub innej ryby słodkowodnej wygrały kolejno: Restauracja "Teo" i jej pasztet z surowego jesiotra w liściu cykorii, restauracja "Parkowa" w Miliczu z roladką z amura i "Gospoda 8. Ryb" w Rudzie Sułowskiej z tatarem z suma.