Wróć na początek strony Alt+0
Przejdź do wyszukiwarki Alt+1
Przejdź do treści głównej Alt+2
Przejdź do danych kontaktowych Alt+3
Przejdź do menu górnego Alt+4
Przejdź do menu prawego Alt+6
Przejdź do menu dolnego Alt+7
Przejdź do menu bocznego Alt+8
Przejdź do mapy serwisu Alt+9
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum
Poleć stronę

Zapraszam do obejrzenia strony „Aktualności - Ryba do syta” 

Zabezpieczenie przed robotami. Przepisz co drugi znak, zaczynając od pierwszego.

Pola oznaczone * są wymagane.

Ryba do syta

Aktualności

2016-01-03

Zajazd "Górecznik" i Restauracja "Trzcieliny" w gronie laureatów tegorocznej edycji konkursu "Mistrz Karpia".


Klikając w grafikę obejrzysz galerię zdjęć. - button_dk2015.jpg
Konkurs na potrawę z karpia i ryb słodkowodnych organizowany jest od ośmiu lat. Pilotuje go milickie Stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy w ramach obchodów tzw. Dni Karpia. W tym roku zgłoszono do niego w sumie 27 potraw serwowanych w 11 okolicznych restauracjach na ich kolacjach rybnych. Smak potraw docenili uczestnicy tych uczt i jury z branży kulinarnej.
Potrawy oceniali: Barbara Jakimowicz - Klein (znawczyni kuchni regionalnych i autorka książek o tematyce kulinarnej), Agnieszka Hajbura-Michałowska (impresariat i mecenas imprez i wydarzeń kulinarnych), Marek Łoboda (szef kuchni restauracji i nowego nietuzinkowego projektu gastronomicznego Wieża we Wrocławiu), Grzegorz Pawlik (szef kuchni w renomowanej sieci hotelowej Best Western Q Hotel Wrocław) oraz Szymon Czupkiewicz (bloger kulinarny Simon COOKs).
W kategorii na najsmaczniejszą potrawę wszystkich kolacji rybnych pierwsze miejsce zajęła Restauracja „Hubertówka” z Zamku Myśliwskiego pod Miliczem za karpia duszonego w białym winie w sosie śmietanowym, z suszonymi owocami moreli i żurawiny, ze świeżym koperkiem i tymiankiem. Drugim miejscem nagrodzono "Górecznik" z Antonina z jego karpiem w sosie migdałowym, a trzecie "Naszą Karczmę" w Miliczu i jej naleśnik grzybowy z farszem z karpia wędzonego i sorbetem śliwkowym. Wyróżnienie przyznano jeszcze "Restauracji Trzcieliny" z Przygodzic za cytrusowego karpia.
W kategorii danie główne z karpia lub innej ryby słodkowodnej zwyciężył Zajazd "Górecznik" i jego sandacz faszerowany, za nim Restauracja "Hubertówka", która przygotowała filety z karpia na świątecznej kapuście oraz Restauracja "Teo" w Cieszkowie i jej sumem z kaszą jaglaną w grzybowym sosie. I tu wyróżniono "Restaurację "Trzcieliny", która przygotowała szczupaka w sosie koperkowo-czosnkowym.
Wśród przystawek z karpia lub innej ryby słodkowodnej wygrały kolejno: Restauracja "Teo" i jej pasztet z surowego jesiotra w liściu cykorii, restauracja "Parkowa" w Miliczu z roladką z amura i "Gospoda 8. Ryb" w Rudzie Sułowskiej z tatarem z suma.

Marta Kamińska, Tomasz Wojtasik
Nasi sąsiedzi
PRZYGODZICE Pogoda
Przydatne linki

Dane teleadresowe

pl. Powstańców Wlkp. 2, 63-421 Przygodzice
tel.: +48 62 592 77 22
fax:  +48 62 592 70 00
e-mail: ugp@przygodzice.pl
NIP: 622-23-95-605
Regon: 250855191

Adres elektronicznej skrzynki podawczej: 

/3017052/skrytka

lub

/3017052/SkrytkaESP

 

 

Pełne dane kontaktowe

Wpłaty

ING BANK ŚLĄSKI S.A. Oddział w Ostrowie Wielkopolskim

Numer konta:
84 1050 1201 1000 0022 6097 4536

Numer konta:
88 1050 1201 1000 0024 5898 0758 – wpłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi (śmieci).

Godziny otwarcia urzędu

poniedziałek - 8:00 do 16:00

wtorek do piątku - 7:00 do 15:00

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.